Väriterapiaa

23.03.2023
Hermostoa rauhoittava ja viilentävä maalaus.
Hermostoa rauhoittava ja viilentävä maalaus.

Väreissä on voimaa. Värit ravitsevat. 

Olen pitänyt vuoden alusta kansalaisopistolla tunnemaalauskurssia. Kurssilla ollaan harjoiteltu kehoon laskeutumista, kehon kuuntelua ja tuntemista. Sieltä käsin ollaan sitten lähdetty maalaamaan ja annettu värien ja tekemisen vapauttaa tunteita. 

Eri väreillä on oma värähteensä ja viestinsä. Niiden avulla voi ilmaista miltä tuntuu ja myös mitä tunnetta kaipaa lisää elämäänsä. 

Värien voi antaa tulla ihan sellaisenaan, mutta myös muuttua, elää, pehmentyä, himmentyä tai vaikkapa kirkastua. 

Maalaamisprosessi on matka, jonka aikana on mahdollista kohdata monenlaisia tunteita. Esimerkiksi itse kohtaan usein maalatessani epäonnistumisen pelon, lyttäämisen, vähättelyn ja tukahduttavan perfektionistisuuden. Toisaalta myös näiden kohtaamisen ja läpimenemisen jälkeen pehmentymisen, muuntumisen, vapauden, onnistumisen, hyväksynnän, ymmärryksen ja kuplivan ilon. 

Parasta mielestäni on juurikin se, kun on oikein epämukava tunne, joka yrittää estää maalaamisen ja silti vain rohkeasti jatkaa ja uskaltaa maalata sellaista missä ei ole mitään järkeä, lopputulos voi yllättää. Lopputulos voi olla omastakin mielestä niin ihana, ettei villeimmissä fantasioissakaan olisi uskaltanut kuvitella.  

Postauksen kuvassa olevan työn maalasin intentiona hermoston rauhoittaminen. Väreiksi maalautui sinisen, vihreän ja violetin sävyjä (värit ei kylläkään kuvassa pääse täysin oikeuksiinsa). Kun työtä katselen, se alkaa viilentämään, rauhoittamaan ja puhdistamaan ylivireydestä ja jännityksistä. Voit testata miltä se sinulle tuntuu katselemalla rauhassa maalausta. Voit laittaa vaikka viestiä, jos haluat kertoa miltä se sinulle tuntuu. 

Värit ovat merkityksellisiä. Niiden avulla voi muuntaa energioitaan, aktivoida itsestään uusia puolia ja vahvistaa tunnetiloja, joita haluaa kokea elämässään enemmän.

Tunnemaalausryhmän kanssa työskentely on ollut mielenkiintoista. Jokainen kerta on ollut erilainen ja ennalta-arvaamaton. On ollut upeaa seurata kurssilaisten heittäytymistä sekä avautumista väreille ja maalaamiselle.  Ohjaajana olen saanut sukeltaa pelon läpi uskalluksen ja kannattelun flowhun.