Villiyrttien hoitavat voimat

15.06.2022

Luonto alkaa heti parantaa ihan vain jo menemällä sinne.  Luonnon voimia voi myös hyödyntää ihan tietoisesti ottamalla erilaisia osa-alueita käyttöön. Luonnonkasvit eli villiyrtit ovat yksi tapa. Villiyrttejä voi keräillä ja käyttää ihan vaistonvaraisesti, mutta toki ennen kuin tietää voivansa luottaa vaistoihinsa, faktat kannattaa tarkistaa jostain hyvästä villiyrttioppaasta. 

Itse tykkään keräillä ja käyttää villiyrttejä vaistolla. Toki siellä taustalla on myös paljon ihan sitä tutkittua tietoa eri kasvien sisällöistä ja vaikutuksista. Kun aloin opiskella luonnonkasvien käyttöä ensimmäisen kerran agrologiopinnoissa 2013, se selkeästi osui johonkin sellaiseen kohtaan sisälläni, joka odotti aktivoitumista. Ikään kuin aloin muistamaan sellaista, jota olin vain unohtanut tietäväni. Tieto yrteistä olikin ollut jo koodattuna minuun. Tunsin sen valtavana resonointina ja inspiroitumisena aiheesta, ja siitä miten luontevaa tietoa oli sisäistää ja ymmärtää. Siitä lähtien tiesin, että luonnontuotteet ja tieto niiden hyödyntämisestä oli yksi tärkeimmistä syistä miksi olin aloittanut ne opinnot, vaikka olinkin hieman vastahakoisesti ottanut opiskelupaikan vastaan. 

Villiyrttien vaistonvarainen käyttö ilmenee minulle sekä tiedostamatta että tietoisesti. Kasvit ikään kuin ohjailevat kehoani tai minun alkaa tehdä mieli tiettyjä kasveja. Luonnossa liikkuessani huomaan yhtäkkiä mutustelevani tai nuuskivani erilaisia kasveja. Olen saattanut keräillä erilaisia kasveja mukaan ja kotona huomaan laittavani ne ruoan sekaan, tekeväni teetä tai säilömällä kasveja. Tietoisesti käytän kasveja niin, että kysyn itseltäni, mitä kaipaan. Kysymys voi olla suoraan, että mitä kasvia/kasveja kaipaan, tai että mihin asiaan kaipaan kasveilta tukea. Vastauksena sopivat kasvit ja käyttötapa tulevat mieleeni. Voin myös kysyä suoraan kasvilta, miten kyseinen kasvi voisi mahdollisesti auttaa tai sopiiko kasvi tukemaan jotain tiettyä tilannetta.

Villiyrttien käytössä kannattaa olla mukana maalaisjärki, uteliaisuus ja terve rohkeus. Oman vaiston kertomat viestit on hyvä tarkistaa alkuun luotettavista lähteistä. Kaikki syötäväksi poimitut kasvit on tunnistettava ja tunnettava hyvin. Mikäli jotain kasvia alkaa käyttää enemmälti, esimerkiksi hoitavaan tarkoitukseen, silloin on syytä tutustua vielä tarkemmin kasvin vaikutuksiin ja mahdollisiin varoituksiin. Kasvien käyttö on hyvä aloittaa varovasti ja oman kehon reagointia tunnustellen. Olemme kaikki yksilöitä ja reagointi on aina yksilöllistä. 

Olen koonnut helppolukuisen sähköisen 26-sivuisen "Villiyrttien hoitavat voimat" -oppaan, jossa esittelen 22 yleistä ja hyödyllistä villiyrttiä sisältöineen ja vaikutuksineen. Villiyrteillä voidaan vaalia terveyttä ennaltaehkäisevästi, vahvistaa elinvoimaa ja tukea hellävaraisesti paranemisessa. Villiyrttiteet ja viherjauheet ovat helppo ja lempeä sekä itselle mieluisin tapa hyödyntää kasvien ominaisuuksia päivittäin. Oppaassa ohjeistetaan hoitavien villiyrttiteiden ja viherjauheiden omatoimiseen valmistukseen ja käyttöön alusta lähtien. 

Huom! Vaikka oppaan kasveilla voidaankin tukea lempeästi hyvinvointia, ne eivät ole lääketieteellistä neuvontaa.

Oppaan voit tilata minulta laittamalla sähköpostia osoitteeseen inga.kosunen@gmail.com. Oppaan hinta on 19€. 


Vinkkejä omatoimiseen keräilyyn


Nyt onkin erittäin otollista aikaa tallettaa luonnon voimia napsimalla luonnonkasveja suoraan suuhun, lisäilemällä ruokiin, tekemällä lisukkeita ja juomia sekä säilömällä talven varalle esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla. Yrtit sopivat mainiosti myös saunaan niin vihtana, jalkakylpyinä kuin yrttimassoinakin. 

Yleisesti ottaen kasvien lehdet kannattaa kerätä ennen kukintaa ja kukat juuri puhjenneina. Tällöin kyseisissä kasvinosissa on paras laatu ja parhaiten vaikuteaineita. Paras lehtisesonki on aikalailla touko-kesäkuussa ja kukkasesonki heinäkuussa, joten silloinkin riittää siis vielä talteenotettavaa. Toki joitain kasveja voi kerätä ihan syksyyn saakka tai ihan talvellakin.

Miksi villiyrtit ovat sitten niin tehokkaita ja hoitavia? Villiyrttien teho perustuu niiden ravinnetiheyteen, moniin vaikuteaineisiin ja luonnonmukaisuuteen. Villiyrtit sisältävät runsaasti antioksidantteja, hyviä bakteereja, lehtivihreää, vitamiineja, kivennäisaineita ja fenolisia ainesosia. Luonnonkasvit joutuvat selviämään vaativammista olosuhteista, jolloin niiden suoja- ja vaikuteainepitoisuudet kehittyvät vahvemmiksi kuin viljellyissä kasveissa. Yhdellä yrtillä on usein monenlaisia hoitavia ominaisuuksia. Hyvä esimerkki on siankärsämö, jota kutsutaankin kansanlääkinnän tuhattaituriksi todella monien hoitavien ominaisuuksiensa ansiosta. 

Voisinkin esitellä lyhyesti muutaman yleisen ja hyödyllisen villiyrtin ominaisuuksia:

Koivu

Koivunlehdet laittaa tehokkaasti nesteitä liikkeelle, puhdistaa munuaisia. Lievittää kipuja, hoitaa tulehduksia, on antiseptinen. Sisältää paljon C-vitamiinia! Terveitä lehtiä kerätään alkukesästä esimerkiksi ruoan sekaan tai puhdistavaksi teekuuriksi. Kannattaa kuivata ja käyttää yrttiteeaineksena, viherjauheena tai kylpy-yrttinä. Huom! Puusta kerättäviin kasveihin tarvitsee maanomistajan luvan. Ei sovi siitepöly- tai salisylaattiallergikoille, eikä suurina määrinä sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa sairastaville. 

Maitohorsma

Yleinen, helppo, mieto ja miellyttävä kasvi kerätä ja käyttää teesekoitusten pohjana sekä viherjauheissa. Sopii tuoreena myös loistavasti salaatteihin, suolaisiin piirakoihin, pataruokiin ja munakkaisiin. Lehdet sisältää muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä fenolisia ainesosia. On lievästi tulehduksia hoitava, vatsaa ja suolistoa hoitava sekä rauhoittava. Sopii päivittäiseen käyttöön.

Siankärsämö

Voimakastuoksuinen, pihoilla ja pientareilla kasvava monitaituriyrtti. Lehdet sopivat pieneksi silputtuna salaatteihin, ruokiin, viherjauheeksi, kukat taas puolestaan erinomaisesti teeainekseksi, jalkakylpyihin, tinktuuroihin ja öljyihin. Siankärsämö on lämmittävä, vahvistava, puhdistava ja tulehduksia hoitava. Se vahvistaa ja puhdistaa maksaa, buustaa ruoansulatuselinten toimintaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa. Huomioitavaa: voi aiheuttaa allergiaa pujo- ja kamomilla-allergikoille, runsaasti käsitellessä pahoinvointia, eikä suositella raskaana oleville. 

Nokkonen

Ehkäpä tunnetuin ja käytetyin villiyrtti, eikä syyttä. Vahvistaa yleiskuntoa, immuniteettia ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Vahvistaa verta ja ruoansulatuselinten toimintaa. Sisältää paljon tärkeitä ravintoaineita kuten C-, A-, E- ja K-vitamiineja, rautaa, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä... Sopii rikastuttamaan lettuja, ruokia, leipiä ja erittäin hyvä tee- ja viherjauheaines. Huom! Vältettävä keräämästä todella typpipitoisilta paikoilta, esim. kompostilta tai eläinsuojilta. Ei sovi alle 1-vuotiaille. Suurempina määrinä  ei sovi munuaisten ja sydämen vajaatoimintaa sairastaville ja saattaa sekoittaa diabetes-, verenpaine- ja keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. 

Vadelma

Vadelman lehdet ovat kohdun terveyttä ja toimintaa tukevia, rauhoittavia ja limakalvoja supistavia. Ne sopivat aivan nuorina ja pehmeinä salaatteihin ja muuten esimerkiksi naiseutta tai rauhoittumista tukeviin yrttiteihin. Lehdet sisältävät C-vitamiinia, parkkiaineita ja fenolisia ainesosia. Huom! Ylettömästi käytettynä voi aiheuttaa ummetusta. Ei sovi suurina määrinä käytettäväksi kahden ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Poimulehti

Tämäkin on ihana etenkin naisen terveyttä tukevana tunnettu yrtti. Toki kasvi sopii myös miesten käyttöön. Helpottaa kuukautisiin liittyviä oireita, tasapainottaa sukupuolihormoneja ja olotilaa, hoitaa tulehduksia. Tämä kasvi sopii loistavasti myös yleiseksi taustayrtiksi teesekoituksiin, koska se vahvistaa myös muiden kasvien vaikutuksia. Huom! Ylettömästi käytettynä voi aiheuttaa ummetusta. Ei suositella raskauden alkuvaiheessa. 

Naisen terveyttä tukeva yrttitee

Poimulehti
Vadelma
Siankärsämö
Maitohorsma

Silppua tuoreita yrttejä ~2 rkl tai kuivattuja yrttejä 
~1 tl kuppiin ja kaada päälle 2 dl lähes kiehuvaa vettä. Anna hautua 10-15 minuuttia. Nauti!
(Ei suositella raskaana oleville.)

Jos tahdot käyttää yrttejä hoitavana teekuurina, nauti juuri sinun tarpeeseesi valittua yrttiteetä ~2 viikon tai lyhyemmänkin ajan noin 1-1,5 litraa päivässä. 

Mikäli kaipaat henkilökohtaista apua elämäntilanteesi tukemiseen villiyrttien avulla, teen henkilökohtaisia konsultointeja juuri sinulle sopivien kasvien löytämiseksi. Ota rohkeasti yhteyttä!  

Nautinnollista kesää toivottelee Inga