Kuinka sujui viiden päivän mehupaasto?

06.11.2024

Olin juuri viiden päivän mehupaastolla. Nyt on paaston jälkeen menossa kolmas päivä, jolloin syön kevyesti kiinteää kasvisruokaa, ja olo on tosi hyvä.

Olin kuullut paljon paastoista ja niiden hyvistä vaikutuksista aiemmin ja ollutkin välillä vuorokauden pätkäpaastoilla, ja miettinyt että haluaisin kokeilla vähän pidempääkin paastoa.
Mehupaasto kuulosti korvaan riittävän lempeältä ja mahukkaalta verrattuna esimerkiksi pelkkään vesipaastoon, ja myös ajankohta tuntui nyt siihen sopivalta. 

Paastoaminen sopii kaikille perusterveille ihmisille, ja ihminen voi huoletta olla syömättä useita päiviä. Ennen muinoinhan tämä on ollut ihan normaalia ihmisen elämää, koko ajan ei ole ollut ruokaa saatavilla. Ajatus paastosta on minulla ollut, että se olisi varmaan tosi vaikeaa, yhtä kärsimystä ja riutumista, liian kuormittavaa. Ja toki se varmasti niissä elämäntilanteissa, joissa on muutenkin tosi kuormittunut, voi ollakin liian kuormittavaa. Oikean ajankohdan kyllä tunnistaa kun se on. 

Paaston hyviä vaikutuksia:
> Autofagia käynnistyy: keho syö vanhoja ja sairaita soluja, immuunipuolustus uudistuu ja vointi kohenee
> Maksa puhdistuu glykogeeneistä
> Kuona-aineet poistuvat
> Keho alkaa ottaa varastorasvoista energiaa
> Paino putoaa
> Uni parempaa ja virkistävämpää
> Energisempi ja kevyempi olo
> Keskittymiskyky paranee
> Potkua uuteen versioon itsestä

Sijoitin paaston uuteenkuuhun, mikä on otollista aikaa puhdistautumiseen ja uuden syklin aloittamiseen. Sopivasti kuukautiset sattuivat samaan syssyyn, joten sain sitten kerralla monitasoisen puhdistuksen.

Tilasin Vogelin valmiin paastopakkauksen, jossa tuli mukana ohjeet, mehut ja oheistuotteet: Molkosan maitohappopitoinen heratiiviste, artisokanlehtiuute Cynara, kasvisliemikuutioita, yrttiteetä ja suolihuuhtelupussi.

Granaattiomenamehua aamuisin, porkkana- tai tomaattimehua lounaalla ja ananas- tai kasviscocktailmehua päivällisellä.
Granaattiomenamehua aamuisin, porkkana- tai tomaattimehua lounaalla ja ananas- tai kasviscocktailmehua päivällisellä.
Lounaalla ja päivällisellä juodaan kasvisliemikuutiosta tehtyä lientä. Lisäksi ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa tukevia luontaistuotteita.
Lounaalla ja päivällisellä juodaan kasvisliemikuutiosta tehtyä lientä. Lisäksi ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa tukevia luontaistuotteita.

Paastoon valmistautumisen aloitin jo viikkoa ennen keventämällä syömisiä ja vähentämällä kahvin juontia. Parina edeltävänä päivänä suoliston toimintaa buustattiin liotetuilla luumuilla ja pellavansiemenillä. Edellisenä iltana tein ensimmäisen suolihuuhtelun, jota jatkettiin joka päivä paaston ajan. Suolihuuhtelu nopeuttaa kuonan puhdistumista ja helpottaa oloa. Suolihuuhtelun tekeminen ei ollut se mieluisin osa, mutta siihenkin tottui ja se alkoi tuntua melko helpolta rutiinilta loppua kohden.

Paaston aikana juodaan päivittäin n. 5dl kasvismehuja, 4dl kasvislientä, Molkosania ja Cynaraa veden mukana, yrttiteetä ja vettä. Paastopaketissa tuli mukana yrttiteepusseja, mutta kyllästyin nopeasti juomaan samaa teetä koko ajan, joten lisäsin teevalikoimaan omia yrttejä sekä teemaan sopivia kaupasta ostettuja kofeiinittomia yrttiteitä. Mehut olivat todella täyteteläisiä ja yllättävänkin hyvänmakuisia luomutäysmehuja. 

Paastopäivät

Ekana paastopäivänä oli väsyneempi olo ja illasta hartia-päänsärkyä, mikä on normaalia oireilua ensimmäisinä paastopäivinä. Tämän päivän olin vielä töissä, mutta muut päivät olin tarkoituksella jättänyt vapaaksi.

Etukäteen ajattelin, että toinen paastopäivä olisi varmaan vaikein ja tuntuisi, että kuolen nälkään ja olisi varmaan pääkipua yms. Toki nälän tunnetta oli, mutta missään kohin ei tuntunut siltä, ettenkö pärjäisi. Olo oli heikompi ja voimattomampi kuin yleensä, mutta kipuja ei enää ollut. Pystyin tekemään kevyitä kävelylenkkejä ja etenkin luonto kutsui vahvasti syliinsä lepäilemään ja elpymään. Illalla kävin joogassa, missä otin iisisti ja kuuntelin tarkkaan omaa jaksamistani.

Toisena päivänä oli voimaton, heikko ja "tutiseva", mutta kivuton olo. Koko paaston ajan oli melko kylmä olo, joten lämmöstä huolehtiminen oli tärkeää.
Toisena päivänä oli voimaton, heikko ja "tutiseva", mutta kivuton olo. Koko paaston ajan oli melko kylmä olo, joten lämmöstä huolehtiminen oli tärkeää.
Kävelin, hengittelin ja pötköttelin metsässä. Annoin luonnon hoitaa ja sehän hoiti.
Kävelin, hengittelin ja pötköttelin metsässä. Annoin luonnon hoitaa ja sehän hoiti.

Kolmantena päivänä aamulla oli melko heikko olo ja puski hikeä, mutta juotuani ja otettua puhdistamatonta suolaa, olo lähti tasoittumaan. Illalla kävin uimahallissa. Kevyt liike, kehonhoito, kylvyt ja sauna auttavat nopeuttamaan aineenvaihduntaa ja ovat myös mukavaa ajanvietettä paastolle.

Neljäntenä päivänä olo oli lähes normaali. Mielitekoja ruokiin oli paljonkin, mutta hyvin pystyi olla syömättäkin. Haaveilin etenkin pizzasta paprikalla, pestolla, oliiveilla, mozzarellalla... Paasto keräsi poltetta alkaa taas enemmän itse valmistamaan oikeasti hyvältä maistuvia ruokia käyttäen enemmän kasviksia.

Viides päivä sujui hyvin ja nopeasti, mutta odotin, että olo olisi ollut vielä jotenkin superimpi. Moni paastosta puhunut on hehkuttanut, että olo on ollut todella energinen ja jaksaa tehdä mitä vain. Mulla se oli hyvä, mutta ei mitenkään todella energinen. Toki oman kierron vaihekin tähän vaikuttaa, eikä sen puolesta vielä sitten kovin energisessä vaiheessa oltu.

Kaikkina päivinä kiinnitin huomiota kevyeen liikkumiseen ja olemiseen luonnossa, lepäämiseen, itselle mieluisien ja rentouttavien asioiden tekemiseen ja somepaastoamiseen. Ja toki riittävään juomiseen!

Paaston jälkeen

 Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen paaston antiin. Siitä jäi:
> keventynyt ja puhdistunut olo
> selkeytynyt ja rauhoittunut olo
> uudistunut olo sisäisesti: tuntuu, että solut ja sisäelimet voi paremmin 
> potkua ja intoa puhtaampaan, kevyempään, itse valmistettuun ruokaan
> olen herännyt ennen herätyskelloa enkä ole enää nukahtanut heti uudelleen kuten aikaisemmin > levänneempi ja virkeämpi olo
> muistutus: jo pieni kevyt liikunta virkistää ja tehostaa aineenvaihduntaa, sekä selkeyttää oloa
> vähemmän somea, enemmän omaa elämää (vähensin huomattavasti myös somea)
> pääsin irti kahviaddiktista > juon sitä maltillisesti jos tekee mieli, mutta pärjään ilmankin, wau
> muistutus: luonnossa oleminen ja liikkuminen aina vaan tärkeää ja tasapainottavaa
> myös pätkäpaastot ovat hyödyllisiä, joita voisi välillä tehdä sekä yksittäisiä mehupäiviä
> intoa pitää hyvää huolta hyvinvoinnistaan monin tavoin


Paaston jälkeen palataan hitaasti kiinteän ruoan syömiseen kevyillä vatsaystävällisillä kasvisruoilla neljän päivän ajan. Aamupalaksi söin kolme liotettua luumua hyvin pureskeltuina. Ensimmäinen lounas oli keitetty peruna, johon laitoin päälle suolaa ja vähän voita. Ai että se maistu hyvälle! Ja tuli kylläinen olo. 

Muita ruokia on sitten ollut porkkanaraaste, kukkakaalisosekeitto, parsakaali perunan kanssa keitettynä, omena, banaani, mustikkamehu, keitetty riisi, tomaatti kypsennettynä.. ja tästä sitten pikkuhiljaa laajennan repertuaaria. Tulevana viikonloppuna vois maha ehkäpä sitten kestää jo sitä haaveilemaani pizzaa tehdä ;)

Paras olo mulla paastossa on ollut kyllä selkeästi päivät kun paasto loppui ja olen alkanut syödä vähän kiinteää ruokaa. Olo on ollut virkeä, olen tehnyt töitä, liikkunut ja nukkunut hyvin. Jäi sellainen fiilis, että tämä on kyllä tosi tehokas ja nopea tapa kääntää kelkkaa hyvinvoivempaan elämään, jos elämään on päässyt kertymään kaikenlaista. Aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä ja ottaa jopa uusi suunta. Luulenpa, että teen tällaisen paaston keväällä uudestaan.

Jäi sellainen fiilis, että tämä on kyllä tosi tehokas ja nopea tapa kääntää kelkkaa hyvinvoivempaan elämään, jos elämään on päässyt kertymään kaikenlaista. Aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä ja ottaa jopa uusi suunta.